THE GREEK PHYSICS FORUM

Ένας χώρος προβληματισμού, ενημέρωσης, συζήτησης γύρω από την επιστήμη της Φυσικής.
Τώρα είναι 05 Σεπ 2010, 18:44

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες

Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 17 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ποια σχολη να επιλεξω;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Ιούλ 2010, 12:59 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

Σημερα βγηκαν τα αποτελεσματα των πανελληνιων κ εβγαλα 19.220 μορια. Περναω σε οποιο τμημα φυσικης θελω, αλλα δεν ξερω ποιο να επιλεξω. Θελω να παρω καλες βασεις απο το πανεπιστημιο, γιατι μετα σκεφτομαι να προχωρησω περισσοτερο (μεταπτυχιακα, διδακτορικα κλπ). Με ενδιαφερει κυριως η θεωρητικη φυσικη και η φυσικη στοιχειωδων σωματιδιων. Σκεφτομαι περισσοτερο για Αθηνα, μιας και λενε οτι η πρωτευουσα εχει καλυτερα πανεπιστημια, αλλα δεν εχω αποφασισει ακομα. Εσεις στη θεση μου που θα πηγαινατε;

edit: τελικα 19.244 τα μορια :P

Τελευταία επεξεργασία από Nick123 και 08 Ιούλ 2010, 11:43, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ές συνολικά.

Αρχή
  Αποστολή Προσωπικού Μηνύματος  

Θέμα δημοσίευσης: Re: Ποια σχολη να επιλεξω;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Ιούλ 2010, 13:20 
Χωρίς σύνδεση
Crazy for physics
Άβαταρ μέλους

Συγχαρητηρια Nick! Πολυ καλος! :o
Λοιπον αφου θελεις Αθηνα εχεις δυο επιλογες: Φυσικο ΕΚΠΑ ή ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ.
Για στοιχειωδη σωματιδια, πυρηνικη φυσικη και θεωρητικη φυσικη και οι δυο σχολες ειναι εξισου καλες. Στην ΣΕΜΦΕ ομως θα αποκτησεις καλυτερες βασεις στα μαθηματικα κατι που ειναι σημαντικο για την θεωρητικη φυσικη.

Δες καλα τους οδηγους σπουδων για να αποφασισεις:

Φυσικο ΕΚΠΑ
http://www.phys.uoa.gr/fileadmin/phys.u ... 09-10.docx

ΣΕΜΦΕ
http://www.semfe.ntua.gr/docs/ODIG-SPOUD_2010.pdf

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Ιούλ 2010, 14:54 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

Σε ευχαριστω για την απαντηση σου. Δεν ειχα καθολου υπ' οψην μου τη σχολη του ΕΜΠ. Ημουν κυριως αναμεσα στις σχολες των ΑΠΘ και ΕΚΠΑ. Θα μελετησω καλα τους οδηγους μεχρι να αποφασισω. Αν μπορει καποιος ας μοιραστει τις εμπειριες και τις αποψεις του για αυτες τις σχολες. Ευχαριστω.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Ιούλ 2010, 17:54 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend

nick να υπολογίσεις οτι η ΣΕΜΦΕ είναι πενταετής και έχει μία κλίση στην εφαρμοσμένη πλευρά της φυσικής ενώ στο ΕΚΠΑ είναι κλασσική σχολή φυσικής , οι δυνατότητες για συνέχεια είναι εξίσου καλές και για τις δύο σχολές, ανάλογα τι θες να κάνεις.

υ.γ μπράβο σου που έχεις τόσα μόρια και δεν κοιτάς και εσύ να γίνεις μηχανικός..

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2010, 07:45 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend

Nick123 έγραψε:
Σε ευχαριστω για την απαντηση σου. Δεν ειχα καθολου υπ' οψην μου τη σχολη του ΕΜΠ. Ημουν κυριως αναμεσα στις σχολες των ΑΠΘ και ΕΚΠΑ. Θα μελετησω καλα τους οδηγους μεχρι να αποφασισω. Αν μπορει καποιος ας μοιραστει τις εμπειριες και τις αποψεις του για αυτες τις σχολες. Ευχαριστω.

Εγω ημουν στο Φυσικο Αθηνων, τελειωσα το 96' ( :lol: παλιουρας). Μονο θετικες εμπειριες εχω αλλα ισως επειδη ο χρονος αφηνει μονο αυτες στο περασμα του. Τοτε δεν ειχαμε κατευθυνσεις και οι επιλογες μαθηματων ηταν μονο 8, ολα τα αλλα ηταν υποχρεωτικα. Λιγες οι επιλογες για να παρεις μια γευση απο ολα τα προσφερομενα επιλεγομενα μαθηματα. Νομιζω οτι η τωρινη διαρθρωση με τις κατευθυνσεις ειναι καλυτερη και πιο συγχρονη.

Σχετικα με τα μαθηματα, υπηρχαν μαθηματα μυθοι. Μαθηματα που αμα τα περνουσες, την αλλη μερα κυκλοφορουσες στη σχολη με επαρση και εβλεπες βλεμματα θαυμασμου να πεφτουν πανω σου, ενιοτε και φθονου...πλακα κανω ετσι? Ολα αυτα ανηκουν στη σφαιρα της μυθολογιας. Το ευκολο και το δυσκολο ειναι σχετικο, εχει να κανει με την προετοιμασια που κανει κανεις. Βεβαια θυμαμαι ηθελε αρκετο διαβασμα και οχι απο το βιβλιο, ή τουλαχιστο οχι μονο απο αυτο, αλλα απο διαφορες πηγες, σημειωσεις κυριως, διαφορα αλλα βιβλια που εβρισκες στο αναγνωστηριο και επιλυση παλιων θεματων για να μπορεις να πεις οτι πας προετοιμασμενος στις εξετασεις στα περισσοτερα μαθηματα.

Τα εργαστηρια ηταν σε καλο επιπεδο. Αρκετα μαθηματα ειχαν εργαστηρια και βοηθουσαν στην κατανοηση αλλα το βασικο ηταν να επεφτες και σε καλο ινστρουχτορα. Αργοτερα που περασα απο πιο οργανωμενα εργαστηρια στο Birmingham καταλαβα οτι και οσα καναμε στην Αθηνα δεν ηταν ασχημα, ηταν σε καλο επιπεδο. Βεβαια αυτο που θα μου μεινει ηταν η διαφορα σε θεωρητικες γνωσεις και στα μαθηματικα που ειχα σε σχεση με τους αγγλους συμμαθητες μου. Λογικο, μιας και εκει τα παιδια κανανε 3 χρονια το bachelor και δεν κανανε το ιδιο ευρος ουτε στο ιδιο βαθος αυτα που καναμε στην Αθηνα.

Οι καθηγητες τωρα ειναι μια πονεμενη ιστορια. Ο προσδιορισμος του ποιος ειναι καλος ή οχι ειναι τελειως υποκειμενικος και μπορει να ακουγες τοτε δυο τελειως διαφορετικες αποψεις για το ιδιο ατομο. Προσωπικα δεν μου ετυχε καποια περιεργη περιπτωση, θα ελεγα οτι ολους τους εβρισκα τυπικους καθηγητες πανεπιστημιου. Αυτο που μου εκανε εντυπωση ηταν οτι οι φιρμες (Βαρωτσος, Λαχανας, Αντωνιου πχ) καταφερναν και εκαναν και τα πιο καλα μαθηματα. Τα εξηγουσαν ολα και πολυ απλα. Ειχαν τον τροπο να στα βαλουν στο κεφαλι. Ομως υπηρχαν και μυθοι για καθηγητες που θελαν να μας κοψουν ολους, που βαζαν θεματα ωστε απο 200 να περασουν οι 5 στις εξετασεις κλπ κλπ. Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι οσες φορες κατεβηκα σοβαρα στις εξετασεις με πολυ διαβασμα το πολυ τη δευτερη φορα περνουσα.

Οι εγκαταστασεις ειχαν την τιμητικη τους. Παλι προσωπικα, γουσταρα πολυ την τοτε κατασταση. Ηταν η εποχη που μεταφερομασταν απο το ιστορικο κτηριο της Σολωνος (κεντρο) στα νεα κτηρια στου Ζωγραφου (γιαπια ακομα τα περισσοτερα). Τα μαθηματα ηταν μισα μισα. Καποια γινοταν κατω στο κεντρο και καποια πανω, Ζωγραφου. Απειροι καφεδες στα ιστορικα καφενεδακια της Σολωνος και της Μαυρομιχαλη, τελευταιες εικονες περασμενων δεκαετιων στα γυρω στενακια της πλατειας Εξαρχειων, οι κυριλε κοπελες της Νομικης και οι αρτιστικ καφετεριες λιγο πιο πανω, τρεξιμο στην Ακαδημιας να προλαβουμε το λεωφορειο για Ζωγραφου γιατι η Στατιστικη αρχιζε σε λιγη ωρα, το απογευμα καφεδακι και ανταλλαγη σημειωσεων στην Ιπποκρατους, μετα σινεμα ή μπυρα σε καποιο μπαρακι στην πλατεια και αργα το βραδυ ραντεβου στο αναγνωστηριο της Ιατρικης ειτε για διαβασμα (σε περιοδο εξετασεων) ειτε για την τελικη βραδυνη εξοδο (πιο συχνα). Ηταν γενικα μια κατασταση λιγο χαωτικη, σε καποιους αρεσε σε καποιους οχι. Τωρα ολα τα μαθηματα γινονται πανω Ζωγραφου, στα νεα κτηρια.

Overall θα ελεγε οτι μου εμειναν μονο καλες αναμνησεις, και μαλιστα νοσταλγω ακομα καποιες στιγμες εκεινης της εποχης. Παντως αν θες να δεις αποψεις ηδη φοιτητων στο τμημα, υπαρχει ο παρακατω πινακας συζητησεων: http://web.cc.uoa.gr/~ctrikali/discus/discus.cgi
Ειχε δημιουργηθει απο εναν καθηγητη του Φυσικου (Τρικαλινος, τωρα ειναι σε αλλο τμημα νομιζω) που μας εκανε Φυσικη ΙΙ (θερμοδυναμικη-στατιστικη πρωτου ετους, ενα απο τα μαθηματα μυθοι).
Εκει μπορεις να διαβασεις αποψεις των φοιτητων για τα μαθηματα, να δεις τι παιζει απο υλη, αποψεις για τους καθηγητες κλπ κλπ.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2010, 09:37 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

s.richter έγραψε:
υ.γ μπράβο σου που έχεις τόσα μόρια και δεν κοιτάς και εσύ να γίνεις μηχανικός..

Ευχαριστω. Συνηθως μου λενε ακριβως το αντιθετο :P .

Κατα 90% θα παω στο τμημα του ΕΚΠΑ. Ευχαριστω παιδια για το χρονο σας και τη βοηθεια.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Ιούλ 2010, 18:51 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

Nick123 έγραψε:
s.richter έγραψε:

Ευχαριστω. Συνηθως μου λενε ακριβως το αντιθετο :P .

Κατα 90% θα παω στο τμημα του ΕΚΠΑ. Ευχαριστω παιδια για το χρονο σας και τη βοηθεια.

Μη βιαζεσαι.Κανεις λαθος στο συλλογισμο οτι η πρωτευουσα και η συμπρωτευουσα εχουν τα καλυτερα τμηματα φυσικης, δεν ειναι τα καλυτερα.Σε ενδιαφερει κυριως η θεωρητικη φυσικη και ομως λες θα πας στο ΕΚΠΑ που εχει κλιση στην πειραματικη φυσικη.Ψαξε πρωτα μην ακους τι σου λεει ο ενας και ο αλλος.Τσεκαρε τις ιστοσελιδες ολων των τμηματων φυσικης, δες ποια τμηματα εχουν μεταπτυχιακα πανω σε αυτο το οποιο σε ενδιαφερει -συνηθως αυτο σημαινει οτι ερευνητικα ειναι πιο ενεργοι-.Δες και το παρακατω link που γινεται μια παρομοια κουβεντα.
viewtopic.php?f=126&t=876

Και οτι απορια εχεις εδω ειμαστε.

Αν και σχετικα παλιο τσεκαρε και αυτο να δεις ποιοι κανουν ερευνα στην Ελλαδα και ποιοι οχι.
http://greekuniversityreform.wordpress. ... %89%CE%BD/

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ 2010, 11:57 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

Μετα απο πολλη σκεψη και πολλες συζητησεις ειμαι αναμεσα στην Κρητη και στην Αθηνα. Εχω ακομα μια βδομαδα μεχρι την καταθεση του μηχανογραφικου.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ 2010, 12:49 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend

Και πολύ καλά κάνεις. Σκέψου το λίγο ακόμη, χάζεψε προγράμματα σπουδών κλπ.

Επίσης μεταξύ ΣΕΜΦΕ και ΕΚΠΑ θα πρότεινα την πρώτη επιλογή. Έχουν μαζευτεί αρκετοί θεωρητικοί φυσικοί εκεί και πηγαίνουν κι άλλοι..

Τέλος, αν τελικά δεις οτι σου αρέσει πολύ η φυσική, θα τα καταφέρεις όπου κι αν είσαι. Οπότε λάβε υπ'όψιν και τον παράγοντα περιβάλλον (Αθήνα vs Ηράκλειο) :)

Αν έχεις άλλες ερωτήσεις, ρίξε!

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ 2010, 14:00 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

Η ζωη πιστευω θα ειναι πιο ευκολη στην Κρητη γιατι δεν εχει τοσο κοσμο οσο στην Αθηνα, το Ηρακλειο ειναι πιο μικρη πολη, λιγοτερα εγκληματα, λιγοτερη ατμοσφαιρικη ρυπανση κλπ. Κλινω περισσοτερο προς την Κρητη. Οι ευκαιριες για μεταπτυχιακες σπουδες σε Ελλαδα και εξωτερικο θα ειναι ιδιες σε οποιο πανεπιστημιο και να παω; Και ας μου εξηγησει καποιος τι ειναι το συστημα με τα ECTS που χρησιμοποιει το πανεπιστημιο Κρητης και τι πλεονεκτηματα εχει. Ευχαριστω για τη βοηθεια σας και ελπιζω να μη σας ζαλιζω. :roll:

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ 2010, 14:12 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend

Ναι, οι ευκαιρίες για μεταπτυχιακό θα είναι ίδιες, από όποιο πανεπιστήμιο κι αν αποφοιτήσεις. Αυτά που θα πρέπει μόνο να προσέξεις καθ' οδόν (για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό) είναι
- βαθμός πτυχίου, και ειδικά οι βαθμοί των 2 τελευταίων χρόνων
- να επιλέξεις μαθήματα/κατεύθυνση συναφή με τα ενδιαφέροντά σου και να γράψεις σε αυτά όσο γίνεται καλύτερα
- να κάνεις διπλωματική εργασία με κάποιον που έχει όνομα στο εξωτερικό ώστε και να κάνεις κάτι ενδιαφέρον, αλλά και να πάρεις μια καλή συστατική επιστολή που θα σου είναι πολύ χρήσιμη για το μέλλον.

Για μεταπτυχιακό στην Ελλάδα πρακτικά είναι πολύ εύκολο να συνεχίσεις για μάστερ στο τμήμα που έχεις αποφοιτήσει, ειδικά σε αυτά που δεν υπάρχουν εξετάσεις. Για ΕΚΠΑ και ΣΕΜΦΕ νομίζω παίζουν εξετάσεις λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης. Αλλά η ιδέα είναι να φύγεις για εξωτερικό, αν έχεις φυσικά τα λεφτά και τη διάθεση να συνεχίσεις!

Το σύστημα με τις μονάδες ECTS είναι νομίζω απλά μια σύμβαση, ώστε να υπάρχει κάποιο διεθνές σύστημα που διευκολύνει τη σύγκριση μεταξύ πανεπιστημίων διαφορετικών χωρών. Στην πράξη δε ξέρω πόσο ρόλο παίζει. Μπορεί να μας πει κάποιος από φυσικό Κρήτης, αν υπάρχει εδώ.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ 2010, 15:11 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

Νομιζω το ιδιο συστημα χρησιμοποιει και το ΑΠΘ.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Ιούλ 2010, 11:41 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend
Άβαταρ μέλους

Χθες κατεθεσα το μηχανογραφικο και δηλωσα κρητη πρωτη σχολη. Ευχαριστω ολους για τη βοηθεια τους και ιδιαιτερα τον kanenas.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17 Ιούλ 2010, 13:15 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend

Έκανες την καλύτερη επιλογή. Μακράν το καλύτερο για μένα, και νομίζω το πιο ενεργό ερευνητικά τμήμα στην χώρα.

Αρχή

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 17 Ιούλ 2010, 16:35 
Χωρίς σύνδεση
Physics friend

καλή σταδιοδρομία σου εύχομαι και πολλές επιτυχίες!

Αρχή

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματος Απαντήστε στο θέμα  [ 17 Δημοσιεύσεις ]  Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες

Συνδεδεμένα μελη

Μέλη σε αυτό το φόρουμ : Δεν υπάρχουν συνδεδεμένα μέλη. και 1 επισκέπτες

Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτό το φόρουμ
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτό το φόρουμ
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτό το φόρουμ
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτο το φόρουμ
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτό το φόρουμ

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε: